maandag, februari 11th, 2013

Bojo recept

Ik heb echt zo vaak moeten experimenteren totdat ik het juiste recept van bojo vond. Ik vond het elke keer gewoon niet lekker, dan was het weer te droog, te hard, etc., ben er ook voor naar een moeder van een vriendin van me in Rotterdam geweest die het me zou uitleggen, maar ook dat was het niet helemaal en die van mijn eigen moeder vind ik zelfs ook niet lekker (oeps, sorry mam), maar over dit recept ben ik meer dan tevreden. Je zou bijna denken of ik uberhaupt wel bojo lust, maar ja, de manier die ik hieronder heb beschreven heb ik zo ongeveer weleens eerder gegeten en heb van iemand gehoord dat de echte Surinaamse dames ook geen geraspte kokos in hun bojo gebruiken, ik weet niet of deze bron heel erg betrouwbaar is dus pin me er niet op vast. Iedereen maakt het op zijn eigen manier en dit is die van mij. Deze bojo bevat nauwelijks geraspte kokos en er zit juist veel boter in. Tot nu toe heb ik alleen recepten gezien met maar maximaal 50 gram boter, in deze bojo gaat bijna een pakje roomboter, namelijk 200 gram (inclusief invetten van je bakblik). Dus niet erg geschikt als je aan de lijn bent..

 

Bojo is Surinaams gebak wat vaak op feestjes en verjaardagen wordt geserveerd, vrolijk versierd met – uiteraard – suikermuisjes. Cassave is het hoofdingrediënt van dit gerecht. In het originele recept horen geen eieren, dus dat heb ik ook niet gedaan. Ik wil het nog wel een keer proberen met eieren erin. Ik ben van mening dat alles waar een eitje doorheen zit lekkerder is. In dit gerecht wordt de cassave in geraspte vorm gebruikt, dit kan je in de toko voorverpakt halen bij de diepvriesproducten. Zelf een verse raspen kan natuurlijk ook, maar kost je wat meer werk.
 

bojo
 
Ik zal tzt een betere foto uploaden.
 

Ingrediënten

 

1 pak geraspte cassave (1 kilo, ontdooit)
3 eetlepels geraspte kokos, (vers of uit de diepvries, ontdooit)
1 theelepel vanille essence
1 theelepel amandel essence
1 theelepel kaneel
1 theelepel rum
1 blik kokosmelk 400 ml
1 blik gecondenseerde melk (zoete melk)
175 gram roomboter
100 gram suiker (naar smaak meer of minder)
1 zakje vanillesuiker of merg van vanillepeul
mespunt zout
indien gewenst rozijnen (doe ik niet)

extra boter om de cakevorm in te vetten, ik heb de standaard ronde cakevorm van 23 cm gebruikt, je kan ook die van 20 cm gebruiken dan wordt hij mooi hoog.

 

Verwarm de oven voor op 170 graden.
 
Doe de cassave in een grote kom en haal de harde stukjes eruit. Meng de cassave met de kokos, gecondenseerde melk en de kokosmelk goed door elkaar. Voeg dan de essences en de suiker toe. Doe niet direct alle suiker bij het mengsel maar proef of het naar jouw smaak zoet genoeg is. De gecondenseerde melk zorgt er namelijk ook al voor dat het mengsel zoet wordt. Voeg eventueel rozijnen en de rum toe. Een mespuntje zout toevoegen, dat haalt de smaken op.
 
Smelt de boter in de magnetron of in een pannetje en voeg dat ook toe aan het geheel, mix alles goed door elkaar. Schenk het mengsel over in een beboterde bakblik en schuif het dan in de oven.
 
Laat het ongeveer 1 of 1,5 uur in de oven tot het gaar is. Controleer dit met een breinaald of satéprikker, wanneer de naald er niet ‘nat’ uitkomt is het gaar. De bojo moet echt minimaal 3 uur afkoelen, alvorens je het kan serveren. Lekker bij de thee :) Eet smakelijk!

Posted under food, geen categorie, recepten tags: , , , , ,

Comments on this post

  1. Saskia says:

    Hoi Siet,

    Je bojo ziet er goed uit. Geef je ook workshops?

    Groetjes,

    Saskia

    1. Rosita ( Sita) says:

      Hye Siet,
      Klinkt goed, ziet er goed uit. Heb van mijn tante( Juliette Loor) geleerd dar er juist wel eieren en kokos in moet :-) Zo zie je maar weer, er zullen verschillende manieren zijn om t te maken. De lekkerste vind ik die van mn pa….
      Gr. Sita

      1. Iwan Toenaé says:

        Hoi Siet,

        Bedankt voor je recept.
        Ik was ook al heel lang opzoek naar het recept van een lekkere zachte hojo.
        Mijn moeder maakte altijd van die overheerlijke zachte bojo’s,
        Maar sinds haar overlijden 6, 5 jaar geleden, heb ik nooit meer zachte bojo gehad.
        Ik heb het al een paar keer geprobeerd, maar het lukte nooit.
        Maar deze bojo van jouw zag er zo mooi uit, dat ik dacht deze ga ik proberen.
        En Siet het is gelukt, ik ben zo blij :-D
        Dus bijdeze heel hartelijk bedankt voor het mooie recept :-D.
        En een heel mooi gelukkig 2014, dat je nog vele mooie recepten mag plaatsen.

        Groetjes,
        Iwan Toenaé :-D

        1. Rosana hohmarow says:

          Hoi Sita,
          als eerste bedankt voor j recept.
          Ik heb deze uitgeprobeerd…. ooh wat was het heerlijk.
          vooral met die gesuikerde melk maakt het helemaal af.
          ik ga het zekerweten vaker maken.

          thxxxx

          1. Sita says:

            Hoi Rosana, hartelijk dank voor je lieve bericht en wat fijn om te horen dat je het lekker vond! Liefs, Sita

            1. Azmi Agarwal-Malik says:

              Hi lieve Sita,

              Ik heb je recept uitgeprobeerd en….het was gelukt !! :D
              Had het wel zelf afgedekt met folie omdat het in het midden niet gaar leek te worden. (tip?)

              Wat ook zo fijn is van dit recept is dat mensen die vegetarisch zijn ook ervan kunnen genieten.

              Mijn welgemeende dank voor het delen voor je recept, ik waardeer het enorm en hoop vele anderen recepten te mogen maken van Sita Jethoe

              Liefs

Leave a comment