Kwie kwie

3 mei 2012 in food / geen categorie / recepten

Enige tijd geleden liepen mijn moeder en ik op de markt in het dorp waar ik woon. We liepen langs de viskraam en daar zagen we dat de visboer ook kwie kwie verkocht, hoe hij eraan kwam is me een raadsel want deze visjes worden meestal alleen in de grote steden als Amsterdam en Rotterdam verkocht en niet waar ik woon. Mijn moeder besloot de visjes te kopen en zelf nam ik er 3 mee naar huis om te bereiden (zie foto). Ik heb er een met veel gruwelen opgegeten, nee het is niet mijn ding en je maakt mij er niet blij mee maar ik wilde toch het recept delen met jullie.

 

Kwie kwie in massala is een echt Surinaams gerecht. De visjes zien er op het eerste gezicht heel eng uit, ik ben eigenlijk ook geen fan van dit gerecht maar de echte Surinamers zijn er dol op. Kwie kwie is een zoetwatervis en een echte delicatesse. De visjes worden in zn geheel bereid en opgediend, met kop en schubben er dus nog aan. Hierbij moet je dus wel met je handen eten. Dit recept is van mijn moeder.

 

Ingredienten voor 4 personen (sommige mensen willen 2 visjes):
6 kwie kwie
1 kleine groene mango
3 teentjes knoflook
 1 ui
1 hele adjoema peper
2 eetlepels massala (hindoestaanse kerrie)
2 tomaten
1 eetlepel zout of naar smaak
halve theelepel grof gemalen zwarte peper
theelepel komijn / djeera
zonnebloemolie

 

Kwie kwie – voorbereiding
De kwie kwie schoonmaken is een belangrijk onderdeel. Maak de visjes schoon met citroen of zout. De vinnen en de stekels haal je weg, de snor knip je ook weg. De kop en de schubben laat je zitten maar de ingewanden haal je er ook uit. Verhit wat olie in een koekenpan met dikke bodem en bak de visjes hierin, ongeveer 15 minuten. Leg ze daarna apart.

 

kwie kwie

 

kwie kwie

 

In een vijzel stamp je de komijn, een halve ui, de knoflook en de peper fijn, doe daar ook de massala bij – met eventueel wat water  – en maak je er een kruidenpasta van. Als je een Surinaamse wok hebt (karhaiya) is dat natuurlijk het best, maar je kan ook een gewone wok of braadpan gebruiken. Doe 4 eetlepels zonnebloemolie in de pan en laat dat heet worden. Snijd een halve ui in kleine stukjes en fruit dat in de hete olie totdat de ui een beetje bruin begint te worden doe dan de kruidenpasta en de tomaat erbij, roer dit allemaal goed door elkaar. Voeg dan de gebakken visjes erbij en het zout en de zwarte peper. Laat dit 10 minuten stoven en doe er daarna een mok water bij. Laat het geheel 20 minuten stoven op een laag vuur. Doe nu de mango erbij en kook dit ook mee. Na 10 minuten is je gerecht klaar.

 

kwie kwie

 

kwie kwie

Share This Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Saskia 4 mei 2012 at 22:22

  Hoi Siet,

  Je visjes zien er eng uit. Maar ik denk wel dat ze lekker zijn. Wanneer kan ik ze bij proeven.

  Groetjes,

  Sas

 • Reply Surinaamse krab in massala recept « siet.nl 23 augustus 2014 at 13:24

  […] deed ik het niet, tot nu. Ik was er een beetje huiverig voor aangezien ik een ander visgerecht (kwie kwie, zie elders op mijn website) niet lekker vind en ik het enigszins vergelijkbaar vond aandoen. Daar […]

 • Leave a Reply

  Back to top